Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Miniconferentie Stichting Taalvorming in Utrecht: 'Iedereen kan leren schrijven'

25 januari 2014

De stichting Taalvorming organiseert op vrijdagmiddag 21 maart een miniconferentie over schrijfdidactiek op de basisschool. Tegelijkertijd verschijnt het boek 'Iedereen kan leren schrijven' van Suzanne van Norden over schrijfplezier en schrijfvaardigheid op de basisschool. Plaats van handeling is de Marnix Academie in Utrecht, het aanvangstijdstip twee uur. Lees verder.

schrijvenOp deze conferentie zal het boek gepresenteerd worden, zullen deelnemers met elkaar in gesprek gaan rondom fragmenten uit het boek, en zal Kees de Glopper (Hoogleraar Taalbeheersing van het Nederlands aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen) zijn reactie op het boek geven.

Is schrijven vervelend?
Als er één taaldomein is dat door kinderen vaak moeilijk en daardoor vervelend wordt gevonden, is het wel schrijven. Schrijven voor dictees, handschrift- of invuloefeningen, dat is nog tot daar aan toe, dat hoef je niet echt zelf te bedenken. Maar een opstel of verhaal schrijven - kinderen zakken al onderuit bij de opdracht, zuchten diep, gaan uit het raam kijken en proberen zich ervan af te maken.
Veel volwassenen hebben akelige herinneringen aan het moeten schrijven van opstellen en hebben voor zichzelf besloten dat schrijven iets is dat ze niet kunnen.
In de jaren negentig zijn meerdere onderzoeken gedaan naar vorm, inhoud en resultaten van het schrijfonderwijs op de basisschool. Vrijwel allemaal concludeerden die, dat het daarmee droevig gesteld was. Kinderen leren op de basisschool nauwelijks goede teksten schrijven, leerkrachten weten niet hoe ze les moeten geven in schrijven, en gebruikte methoden blijven hangen in de traditionele vorm van opstellen schrijven over een gegeven onderwerp.(...)

Wat denken leerkrachten zelf over het schrijfonderwijs? 
In onze begeleidingspraktijk zijn we bij hen veel ontevredenheid tegengekomen. Van regelrechte irritatie over dommige stelonderwerpen in methodes, tot radeloosheid over de weerstand tegen schrijven bij hun leerlingen. (…) We merken ook dat leerkrachten met hun handen in het haar zitten. Zonder uitzondering vinden ze schrijven belangrijk voor de kinderen.(...) Maar het is hen niet duidelijk hoe ze kinderen bij schrijven kunnen begeleiden.

Zodra het schrijfonderwijs, ongeveer vanaf groep 5, uitstijgt boven het stadium van het schrijven van lossen woorden en zinnen ontstaan de problemen. Het traditionele schrijfonderwijs heeft de vorm van een opstel over een bepaald onderwerp. Zo'n opdracht is onvoldoende gespecificeerd en laat te veel over aan de leerlingen zelf.(...)

De opvatting dat kinderen eerst de techniek moeten leren en daarna aan de toepassing toekomen, heeft er voor het schrijfonderwijs toe geleid, dat tot groep 5 op veel scholen nauwelijks teksten geschreven worden, en de kinderen daarna ineens in het diepe gegooid worden.(...)

De techniek van losse woorden en zinnen schrijven, heeft weinig te maken met wat er nodig is voor het schrijven van een goede tekst. Het lijkt op het schrijfonderwijs van honderd jaar geleden, waar kinderen slechts gedicteerde zinnen moesten opschrijven. Dat is in kerndoelen en taalmethodes al lang veranderd in het zelfstandig schrijven van teksten. (...)

Begrijpend schrijven zou ruimer gedefinieerd kunnen worden 
Het is volgens ons: iets willen duidelijk maken in geschreven taal, en zoeken naar de juiste manier daarvoor.  Om een goede tekst te schrijven is nodig:
> dat je weet wat je wilt schrijven
> dat je dat ook wilt opschrijven
> dat je ervaring opdoet met hoe anderen jouw tekst lezen en begrijpen
> dat je altijd werkt met reflectie op je tekst en met verschillende versies

Motivatie en inhoud gaan vooraf aan de techniek. Lees verder.

TaalvormingOver de conferentie op 21 maart


De conferentie is bedoeld voor iedereen die bezig is met de verbetering van het schrijfonderwijs, van leerkrachten tot wetenschappers. Het doel is bereikt, als een interessante uitwisseling van ervaringen plaatsvindt, en als iedereen nieuwsgierig is geworden naar het boek.

Miniconferentie Iedereen kan leren schrijven
Vrijdag 21 maart 2014
Tijden: 14 tot 17.30 uur
Plaats:  Marnix Academie, Vogelsanglaan 1, Utrecht
Deelnamekosten 70 euro p.p., inclusief het boek. Aantal deelnemers is beperkt tot 100 personen. Aanmelding door een mail te sturen naar info@taalvorming.nl , met vermelding van uw naam en functie. Wij plaatsen in volgorde van aanmelding.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief