Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Meedenken over onderwijs in 2032? Dat begínt bij een visie en eindigt, misschien, bij een curriculum’

1 juni 2015

Wat moet onze jeugd leren om in 2032 goed voorbereid aan de meet te staan? Sander Dekkers taskforce nodigt iedereen uit om mee te denken over een nieuw curriculum. Gertjan Kleinpaste vindt dat niet de juiste startvraag, want je kunt het ‘wat’ niet invullen voordat je hebt nagedacht over het ‘hoe’ en vooral het ‘waarom’ van onderwijs: ‘Soms bekruipt mij het gevoel dat wij, nadenkend over het curriculum voor 2032, het paard achter de wagen spannen. Dat wij ons Henry Ford wanen. Dat wij de leerling iedere kleur auto kunnen aanbieden, zolang hij maar zwart is.’

Daan RoosegaardeOp social media zingt de uitnodiging rond om mee te denken over het curriculum. Wat moet onze jeugd leren om in 2032 goed voorbereid aan de meet te staan? Het lijkt een onderdeel te zijn van Sander Dekkers taskforce aangevoerd door Paul Schnabel. Als ik eerlijk ben, zou ik die vraag juist niet aan leraren stellen. Ik zou te rade gaan bij toekomstdenkers en trendwatchers. Ik zou Daan Roosegaarde het hemd van het lijf vragen. Adjiedj Bakas uitnodigen voor een speech vol kwinkslagen en gewaagde voorspellingen. Ruud Veltenaar een presentatie laten geven. Wellicht André Kuipers polsen en misschien een jong inventief denker als Mitchell Jacobs van Studio Tast uitnodigen of een van zijn generatiegenoten.

Voor het ‘hoe’ zou ik wel graag aankloppen bij leraren. Vooral bij al die leraren die voelen en weten dat het onderwijs anders moet om kinderen beter voor te bereiden op de toekomst. Bij leraren die een verbinding weten te leggen met de ‘21st century skills’. Bij leraren met lef! Professionals die aan ‘flipping the classroom’ doen, die smartphones tot een effectief onderdeel maken in het leerproces en die niet zuur naar een tablet kijken.

Voor het ‘waarom’ is het nodig dat wij ons goed met de kinderen zelf verstaan. Wat willen zij eigenlijk zelf? Kinderen weten dat vaak verrassend goed, voordat wij hen in ons onderwijssysteem tot makke schapen proberen te maken. Ze zijn nieuwsgierig, leergierig en hebben zowel schier onhaalbare dromen als realistische ideeën. Bovenal zijn zij het die in 2032 aan de start zullen verschijnen.

En ik zou de volgorde omdraaien. Dan denk ik even aan de ‘Golden Circle’ van Simon Sinek. Hij legt in een prachtige TEDx-talk uit dat het grote onderscheid tussen succesvolle ondernemers en andere organisaties eruit bestaat dat die eerste categorie haar verhaal begint bij de grote vraag ‘waarom?’.

 

Schermafbeelding 2015-05-31 om 23.06.47

'Wordt 2032 een strakkere 2015? Mijn meester uit 1980 was een minstreel in manchester broek'

Daar ligt dan ook meteen mijn verbazing over die oproep mee te denken over het curriculum. Over wat er straks is zonder dat wij al een afgerond beeld hebben over het waarom en het hoe. Volg je die ‘aanvliegroute’, dan denk je waarschijnlijk dat 2032 eruit ziet als 2015. Met misschien iets strakker gemodelleerde auto's, die nog beter zelf inparkeren en die op de snelweg rijden zonder dat wij ons daarmee behoeven te bemoeien. Dat denk je waarschijnlijk nog steeds dat er CAO's bestaan en vaste banen en dat het onderwijs is georganiseerd in groepen van ongeveer even oude kinderen van min of meer hetzelfde niveau.

Dan denk je waarschijnlijk dat de leraar voor de klas in 2032 een nazaat is van meester De Vries die ik in 1980 leerde kennen op de dorpsschool in Beekbergen. Die in zijn ruime manchester broek een mondharmonica én een appel had. Die zijn pappenheimers kende. Die een lied zingen met de klas moeiteloos afwisselde met het vertellen van een prachtig verhaal. Die minsteel en troubadour was.

Eerlijk gezegd hoop ik dat leraren in 2032 nog steeds zo bevlogen en enthousiast in hun vak staan als meester De Vries dat destijds deed. Dat zij vol passie en vuur verhalen vertellen en hun leerlingen boeien. Leerlingen die dan ongetwijfeld anders leren en zich anders door het onderwijs bewegen dan nu het geval is.

 

Fordfabriek Kleinpaste

'Zodra je over de toekomst nadenkt, creëer je 'm al'

Maar laten wij het nadenken over het onderwijs in 2032 beginnen met het ‘waarom’. Waarom is leren zo ontzettend belangrijk? Waarom heb jij, kind in deze samenleving, het nodig om naar school te gaan? Wat wil jij daar dan graag horen, zien en ruiken? Welke ervaringen wil jij opdoen om in 2032 vol zelfvertrouwen zelfbewust aan de start van jouw ‘volwassen leven’ te staan? En hoe kunnen wij jou dan het beste helpen?

Soms bekruipt mij het gevoel dat wij met de vraag mee te denken over het curriculum voor 2032 het paard achter de wagen spannen. Dat wij ons Henry Ford wanen. Dat wij de leerling iedere kleur auto kunnen aanbieden, zolang hij maar zwart is.

Ik wil niet zwartgallig lijken. Onderwijs doet ertoe en iedereen die dag in dag uit in dat onderwijs zijn of haar stinkende best doet, verdient het dat voor hem of haar de loftrompet wordt gestoken. Maar het was niet de koetsier die de auto uitvond, niet de boekbinder die de paperback bedacht en de toekomst van het onderwijs wordt niet louter bedacht door degenen die dat onderwijs nu verzorgen.

In de kerngroep van ‘Onderwijs van de Toekomst’ zeggen wij steevast: ‘Zodra je over de toekomst nadenkt, creëer je ‘m al.’ Dat is wat ons met zijn allen te doen staat. Dat begint met een visie en het eindigt misschien met een curriculum.

Gertjan Kleinpaste

Gertjan Kleinpaste is voormalig schoolleider en onderwijsbetrokkene. Hij werkt vanuit RedShoe Keynotes / AndereBlik.com en is oprichter van de ‘Metaforenfabriek’.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief