Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Masterclass over de start van een schooljaar: Hoe zet je koers en krijg je iedereen aan boord?

We ronden het schooljaar af en in de zomervakantie laden we onze accu weer op. En toch is het zinvol om alvast voorzichtig over deze periode heen te kijken, zo weten we met z’n allen. Want het begin van een nieuw schooljaar is een ideaal moment en mooie gelegenheid om een frisse start te maken  en/of het een beetje anders te doen. In  een masterclass op woensdagmiddag 5 juni zal NIVOZ-docente Anniek Verhagen je proberen te sterken in dit kansrijke moment.  Over hoe je koers zet en houdt, en iedereen aan boord krijgt.

Samen met de kinderen en je collega’s het jaar goed opstarten. Op welke manier geef je dit vorm in jouw klas of team?

In deze masterclass staat het ontwikkelproces van een groep centraal met de aandachtspunten en valkuilen. Daarbij zijn een aantal oriëntaties  en vragen essentieel...

  • Hoe maak jij een bewuste start van het nieuwe jaar?
  • Hoe betrek je de kinderen hierbij en draag je dus samen de verantwoordelijkheid voor ieders welbevinden in de groep?.
  • Vind een balans tussen het creëren van een veilige en prettige groep én het bouwen aan een leerklimaat.
  • Groepsdynamiek is niet alleen iets voor de start van het jaar, hou het hele jaar vinger aan de pols in alle fasen en stuur bij waar nodig.

De metafoor: wat doet de kapitein, wie staat er aan het roer?

Bij een lange meerdaagse zeiltocht zijn sommige dingen onvoorspelbaar. Daarom gaat het erom hoe jij hierop voorbereid bent. Maar dat geldt zeker ook voor je bemanning. Door samen de koers te kennen en te weten wat een ieder te doen staat op de momenten dat het spannend wordt, kun je de grootste storm doorstaan. Uiteraard vraagt dit een goede voorbereiding in rustig vaarwater. 

De start van het schooljaar is een prachtig moment om met elkaar koers te zetten. Samen onderzoeken en ontdekken wat voor klas jullie met elkaar willen zijn, wat belangrijk is, hoe jullie het willen doen. Maar het betekent ook vooruitzien:  welke ijsbergen, of stormen kunnen jullie onderweg tegen komen?

Zie jouw klas met leerlingen als een schip met bemanning, op welke manier neem jij het roer in handen? Heb jij je richting al bepaald, weet je waar je uit wilt komen? En kan jij  voorspellen welke obstakels je mogelijk tegenkomt onderweg?

In deze masterclass van drie uur maakt Anniek Verhagen ruimte voor gesprek en zullen er ook praktische handvatten ter tafel komen om ervoor te zorgen dat je samen koers vindt en houdt.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor leraren en docenten (po. vo, mbo). Zowel alumni uit de trajecten Pedagogische Tact als mensen die nog niet beklend zijn met het werk in de NIVOZ-opleidingen zijn welkom.

Locatie, tijden en kosten

De masterclass vindt plaats op landgoed De Horst in Driebergen, in gebouw Vossesteyn. Hij start om 15.00 uur en eindigt rond de klok van 18.00 uur. Deelnamekosten zijn 30 euro per persoon. Er is ruimte voor maximaal 16 deelnemers.

Inschrijven via ticketformulier aan de rechterkant.

 

Over Anniek Verhagen

Sinds 1 maart 2013 werkt Anniek als docent Pedagogische Tact voor NIVOZ aan een van de mooiste processen in het onderwijs: het integreren van jezelf in de rol van leraar, samen met de leerlingen. Eerder werkte ze in de hulpverlening, deed zij een post-hbo opleiding tot trainer/coach en ging ze als trainer aan de slag bij APS. Haar trainingen richten zich destijds ook al op de pedagogische aspecten in het onderwijs: sociale veiligheid, groepsdynamiek, pesten, peermediation diversiteit, omgaan met ‘lastig’ gedrag’, jongens, zijn thema’s waar ze zich in heeft verdiept. Gezien de vragen uit het onderwijs en de ingewikkelde situaties die ze tegenkwam deed ze ook een opleiding tot mediator.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief