Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Marcel van Herpen over perspectiefwisseling als sleutel voor ontwikkeling

27 februari 2012

Hetkind-themalogo-onderwijsavondMarcel van Herpen sloot op 15 juni 2011 het onderwijsjaar af met de lezing  'Zonder relatie geen prestatie'. Hij wist hier en daar accenten te leggen en sprak onder meer over perspectiefwisseling als sleutel voor ontwikkeling. In deze video is dit fragment eruit gelicht.

De sleutel is dus niet dat die leraar het precies weet. Je herinnert je ook niet de beste didacticus, hoe goed hij ook kan zijn en hoe belangrijk dat is. Je herinnert je niet het perfecte klassenmanagement van iemand. Toch gaan daar nogal wat cursussen over. Je herinnert je degene die in staat was om jou precies aan te voelen. En hoe kan nou iemand die volstrekt anders is, jou nou aanvoelen. Hoe gaat dat nou, want het is ook nog oprecht. Hoe kan dat nou dat die leraar, precies op dat moment die vraag stelt. terwijl die anderen dat nog nooit gevraagd hebben.

Daarvoor is een perspectiefwisseling nodig van dat wat een leraar zelf denkt te weten naar de vooerstelling van hoe dat kind zich voelt, wat het kind denkt, naar wat de motieven van dat kind zijn. Terug naar de kerstballen, je voorstellen dat je  zelf in die leeftijd bent, dus het perspectief van kinderen innemen.

Kijk verder.Lezing Marcel van Herpen - Perspectiefwisseling from HETKIND.ORG on Vimeo.

 Marcel van Herpen opereert vanuit het Centrum voor Pedagogisch Contact (CPC), nadat hij lange tijd verbonden was aan stichting NIVOZ. Hij is auteur, veelgevraagd spreker en begeleidt onderwijsmedewerkers in trajecten.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief