Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Leiders geven de toekomst samen vorm

5 april 2015

Welke rol, zo vroeg Joseph Jaworski zich af, speelt toeval in het leven? Hij schreef er de veelgeprezen bestseller ‘Synchroniciteit’ over. Omdat de focus in zijn boek continu gericht is op leiderschap, verdient de ondertitel nadruk: ‘De innerlijke weg naar leiderschap’. In een tijdsgewricht waarin er veel geschreven en gesproken wordt over gedeeld leiderschap, wijst Jaworski ons de weg. Een bijdrage van Gérard Zeegers die eerder in Egoscoop verscheen.

Jaworski“Het vermogen tot anders waarnemen of denken is vele malen belangrijker dan de kennis die men vergaart.” David Bohm , kwantumfysicus en filosoof, wijdde zijn leven aan het formuleren van een theoretisch concept om de fragmentatie in fysica en samenleving te ‘helen’. Begin jaren tachtig ging Joseph Jaworski, succesvol advocaat, op zoek naar het antwoord op de vraag waarom dingen in het leven gaan zoals ze gaan. Juist op dat moment kruisten Bohm  en diverse andere visionaire denkers zijn pad. Toeval? Intrigerend!

Synchroniciteit en de relatie tussen betekenisvolle gebeurtenissen

Jaworski scheidt van zijn vrouw, verkoopt zijn bedrijf, gaat op reis, is op zoek naar zingeving, wordt opnieuw verliefd en vraagt zich af hoe al die ogenschijnlijk toevallige ervaringen en gebeurtenissen zich voltrekken. We kennen allemaal wel van die momenten, waarop ‘toevallige’ gebeurtenissen, ons ‘zomaar’ overkomen. Soms is een samenloop van omstandigheden zo frappant dat we op zoek gaan naar een verklaring.

Jaworski ontdekt dat dergelijke ervaringen zich ook ‘collectief ’  voordoen, in een groep mensen of team. Hij realiseert zich dat daar kansen liggen om de toekomst te creëren en is dat gaan beschouwen als het meest subtiele terrein van leiderschap.

Carl Jung (1875-1961) heeft dit verschijnsel onderzocht en op de kaart gezet. Hij spreekt over synchroniciteit en omschrijft het als een verschijnsel dat nauw verbonden is met het collectief onbewuste. Jung spreekt over “een zinvolle samenloop van twee of meer gebeurtenissen waarbij iets anders dan de waarschijnlijkheid van het toeval in het geding is”.

Jaworski ging op zoek naar een verklaring voor dat ogenschijnlijk ongrijpbare begrip synchroniciteit. Zijn zoektocht diende een hoger doel.

 

Lees verder in deze pdf: EGOscoop leidersgevenvorm1

Gérard Zeegers is schoolleider van De Bonckert in Boxmeer

Het blad Egoscoop is inmiddels opgeheven

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief