Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kennismaken met... Tjitske, teamleider bij NIVOZ-opleidingen over 'inpakpapiertjes'

1 mei 2023

‘Volwassenen zijn ingewikkeld met inpakpapiertjes, maar een kind heeft dat niet’, het was een uitspraak die Tjitske Bergsma altijd bij zou blijven van haar oud-docent. Kinderen zien zoals ze zijn, ze deed het lange tijd toen ze werkzaam was in het VO, maar werkt inmiddels vooral met volwassenen in onze trajecten. Daar pakt ze nu ook papiertjes uit, met als doel het menselijk contact centraal te stellen en mensen authentiek te laten verschijnen. Maak kennis met Tjitske Bergsma, onze teamleider van de NIVOZ-opleidingen Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap.

Met haar achtergrond als kunstvakdocent, weet ze dat als je iemand op het toneel zet - met muziek, zang en beweging – je daarna geen woorden nodig hebt om te weten dat het klopt. Dat iemand daar als zichzelf kan verschijnen. De unieke persoon zien en tot z’n recht laten komen, is haar drijfveer.

Hoe ze dan te werk gaat? ‘Ik vind wrijving niet erg, ik kan heel direct zijn in het contact, vanuit eerlijkheid, zodat er daarna iets kan ontstaan. Ze gaat verder: ‘Ik was [toen ik werkzaam was op het VO] vaak degene die zei: ‘Deze leerling zou eigenlijk gewoon over moeten gaan. Ik weet niet of dat eerlijk is, maar het gaat over wat goed is, voor déze persoon, in déze situatie.’

‘In mijn werk bij NIVOZ probeer ik anderen daartoe uit te nodigen, ook die unieke situatie te bekijken’, legt Tjitske uit. En ik doe alles met lichtheid. Ik zal niet zo snel dingen zwaar maken en vind humor ook heel belangrijk, daar kun je ook veel mee tevoorschijn halen.’

Kennismaken met.... NIVOZ?
Meld je aan voor 5 juni (online en gratis).

NIVOZ verzorgt onder meer trajecten Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap, voor zowel schoolteams (in po, vo, mbo en hbo), als voor individuele leraren. Wil je meer weten over het werk en de mensen van NIVOZ, of overweeg je zelf om je te laten sterken in je pedagogisch handelen, dan wijzen we je graag op een gratis online Kennismakingsavond, op maandagavond 5 juni. Merlijn en haar collega’s uit het NIVOZ-opleidingsteam zijn dan beschikbaar voor vragen en uitleg over de trajecten. Meld je via deze link aan. Meer over alle trajecten van NIVOZ vind je in deze brochure en op de website.

Of zoek direct al contact:
Wil je persoonlijk in gesprek met NIVOZ over opleidingsmogelijkheden, over trajecten of studiedagen - voor jezelf, voor je team of school - dan is een mail naar teamleider Tjitske Bergsma ([email protected]) de eerste stap. Zij neemt dan zo spoedig mogelijk contact op om samen verder te verkennen en te zien wat nodig is.

Tjitske Bergsma, opleider bij NIVOZ: 'Altijd op zoek naar het ondertussen.' from HETKIND.ORG on Vimeo.

Dit filmpje is tot stand gekomen in samenwerking met PIEX, piex.nl
Montage: Ruurd Bouwman.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief