Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ik heb een jongetje van negen dat het erg oneerlijk vindt wat er is gebeurd'

23 augustus 2016


Het nieuwsbericht werd door haar zoon voorgelezen. Meisje verkracht in een tent. Op vakantie. Direct valt het gezin van Helmar Niemeijer stil. Weg is de vrolijkheid, de schoonheid en het geluk dat even eerder de ruimte vulden. Als moeder klimt ze - mede namens haar eigen kinderen - in de pen. 'Ik heb een jongetje van negen dat het erg oneerlijk vindt wat er is gebeurd.' Dit is een aflevering uit haar blogserie 'Ik hoorde...' 


miesjeWe waren op vakantie in eigen land. Met zijn vijven (tussen de 9 en 45 jaar) keken we die avond naar de zonsondergang op het strand. Het was een mooie, met verwaaide wolken en stralen in alle kleuren. We keken, verstilden, speelden en dolden.

Thuisgekomen besloten we nog even een drankje te drinken met elkaar. Het vuur onder het vet van de campingsnackbar was al uit, in plaats van bitterballen aten we een pak chocoladekoekjes leeg. De bijbehorende borrelpraat ging over Yuri van Gelder, die was weggestuurd van de Olympische Spelen. Om de discussie kracht bij te zetten pakte zoonlief zijn iPad met de laatste nieuwsberichtgeving. Al swipend door de laatste nieuwtjes las hij ontzet voor, dat een achtjarig meisje dat in een tentje naast de caravan van haar ouders sliep, was verkracht door een wildvreemde.

We waren plotsklaps allemaal stil. Het wel en wee van Yuri vervaagde direct naar de achtergrond.
Het was nu echt donker.

Onze jongens besloten dat ze die avond liever bij ons in de tent sliepen. In het donker lagen wij met zijn vijven in de veilige omhelzing van meters katoenen doek en elkaars nabijheid. Dezelfde veiligheid die het meisje had ervaren toen zij die avond in haar slaapzak was gekropen en door haar ouders welterusten was gewenst.

Lief meisje van acht,
Ik hoop dat er snel dagen zijn waarop je vrolijk kunt spelen, met plezier naar school kunt gaan en lekker kunt slapen.
Ik heb een jongetje van negen dat het erg oneerlijk vindt wat er is gebeurd. Als je ooit weer in een tentje wil slapen, dan komt hij graag de wacht bij je lopen.


Lieve ouders van meisje van acht,
Jaar in, jaar uit, doe je als ouder je best om je kinderen veilig op te laten groeien. Je let op stopcontacten, zorgt er voor dat ze de fles bleekmiddel niet voor ranja aan kunnen zien en houdt ze bij water weg zolang ze nog geen zwemdiploma hebben. Je denkt na over cyberchatten en zorgt ervoor dat ze niet op onveilige plaatsen komen. Tegelijkertijd probeer je ze steeds een beetje meer los te laten, om zo kwetsbare kinderen op te voeden tot krachtige volwassenen.  En dan gebeurt het ondenkbare en onvoorstelbare …

Ik wens jullie veel, heel veel kracht toe. Om jullie dochter hierin te kunnen begeleiden en om zelf weer te kunnen geloven in het goede van de wereld.

Helmar Niemeijer is moeder van drie jongens, werkte meerdere jaren voor een grote onderwijsorganisatie en draagt nu met Buro Zuiver bij aan verbinding tussen kinderen, ouders en scholen.


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief