Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

3 oktober Extern

Het Nationaal Onderwijs Congres - Duik mee in de toekomst van het onderwijs, Bussum

Ben jij klaar voor de toekomst? De 21ste eeuw biedt ongekende technologische mogelijkheden en vraagt om goed voorbereide onderwijsprofessionals. Wat jouw rol binnen het primair onderwijs ook is, Het Nationaal Onderwijs Congres prikkelt, inspireert én biedt toepasbare tools voor de dagelijkse praktijk. Naast sterke inhoud, kun je ervaringen delen en genieten van cabaret en de heerlijkste versnaperingen. Beleef het mee en duik in het onderwijs van de toekomst! Jij en je collega’s komen toch ook?

Hoofdprogramma

Onderwijs & ontwikkeling: terug naar de bedoeling | Claire Boonstra

We lijken een beetje de weg kwijt in het onderwijs en in de ontwikkeling van kinderen, volwassenen, onze samenleving en onze planeet. Op plekken waar er geen heldere antwoorden zijn op de vraag “wat is de bedoeling?” wordt vastgehouden aan het eenvoudig en objectief meetbare ‘hoger is beter’ principe – maar dat blijkt telkens weer zowel de individuen als onze samenleving en de planeet tekort te doen. Toch is er goed nieuws: wanneer we wél op zoek gaan naar de bedoeling en hier antwoorden op formuleren, blijken we het op een diep en fundamenteel niveau volledig met elkaar eens te zijn. En komen we op antwoorden die universeel en tijdloos blijken. De vraag is wel: hoe kunnen we ons onderwijs meer in lijn brengen met die bedoeling?

Duurzaamheid en de toekomst | André Kuipers
Met het ruimtestation vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de hele aarde. Vanuit de ruimte is goed te zien dat wij wonen op een kleine bol in een groot, donker heelal; de aarde is in feite zelf een ‘ruimteschip’ met beperkte voorraden. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. In het nieuws zien wij dagelijks dat jongeren zich druk maken om deze uitdagingen. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst. De toekomst ligt in de handen van onze leerlingen. Maar wat betekent dit nu voor onze onderwijspraktijk?

Hou je batterijen opgeladen! En wat als ze leeglopen? Kies voor je talent! | Luk Dewulf
In deze masterclass kijkt Luk Dewulf naar energieverlies en burn-out vanuit een talentgericht, systemische en relationeel perspectief. Wat zijn jouw talenten? En wat gebeurt er met je talent onder stress of druk? Wat zijn de dynamieken die kunnen leiden tot energieverlies en burn-out. En wat maakt het onderwijs hier zo kwetsbaar voor?

Het onderwijs van de toekomst…. beweegt!  | Lenneke Gentle
Kinderen bewegen van nature graag en veel; stil zitten is geen optie. Gelukkig maar, want kinderen die zich ontwikkelen door veel te bewegen, ontwikkelen zich beter dan kinderen die weinig of niet bewegen. Ze zijn sociaal, creatief, gezond en gelukkig. Kinderen scoren zelfs beter op cognitieve testen wanneer de leerstof bewegend wordt aangeboden. Meer bewegen tijdens de schooldag en bewegend leren toepassen: in deze masterclass geeft Lenneke Gentle van Studio Swing een blik op de mogelijkheden. Let’s move!

Voor het hele programma, inclusief interactieve sessies en masterclasses, klik je hier.

Meer informatie en kaarten kopen?
Voor meer informatie over het congres en het kopen van kaarten (75 euro/stuk) kun je terecht op de website van het Nationaal Onderwijs Congres.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief