Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Het is niet genoeg om te constateren dat jongens niet lekker gedijen bij een overdaad aan vrouwelijke waarden’

2 december 2013

Mauk Pieper heeft veel respect voor de vrouwen uit het onderwijs die een noodkreet slaken. En nog meer voor degenen die zoeken naar een nieuwe houding ten aanzien van jongens, zoals Nicole Wouters in het blog  ‘Doen wij jongens tekort op school? Misschien wel’.  Maar het is niet genoeg om te constateren dat jongens niet lekker gedijen bij een overdaad aan vrouwelijke waarden. Vooral niet omdat deze constatering volgens Pieper slechts de uitdrukking is van een onderliggend thema. Hij zet de ontwikkelingen in een groter, cultuur-historisch en sociologisch perspectief.


geslDit is deel 3 uit een serie die Mauk Pieper - directeur van het Center for World Wisdom Europe - is begonnen.


Hij begon de reeks met het blog:
Ons geslacht is er, onze identiteit is vrij: waar of niet waar?


Daarna was er het vervolg:
Jongens moeten ook in cirkels leren denken: waar of niet waar?


De inzet van het feminisme was onder andere, de reorganisatie van de verhouding openbaar/privé. Vrouwen zouden meer moeten kunnen werken. Mannen zouden bereid moesten zijn thuis de handen uit de mouwen te steken. Vrouwen namen het voortouw door de daad bij het woord te voegen.


Al in dejaren ’80 beseften mannen dat zij over het paard getilde helden waren. Ze waren geconditioneerd als redders van gezin, productiviteit, politiek, vaderland en zelfs de wereld. En een kleine voorhoede mannen begon afstand te nemen van deze twijfelachtige privileges.  Daarmee leek het of deze mannen zich vrouwelijke waarden eigen maakten. Maar is dat de essentie van de zaak?


Jongens zijn van oudsher geconditioneerd voor de machtigste posities. Dat is heel vervelend voor vrouwen, maar ook niet altijd een pretje voor jongens. Het punt is echter dat, waar vrouwen zich al een tijdje aan het vrij maken zijn van hun cultuurbepaalde conditionering, mannen erg traag op gang lijken te komen. Het is pas sinds kort dat mannelijke politici stoppen om ‘meer thuis te kunnen zijn’. Tenminste zo heet dat dan.Maar waar heen dan?


De overgang van een onbewuste mannenrol naar bewust afstand doen daarvan, is één. Maar wat dan verder? Een steeds grotere groep jongens en mannen ziet dat hun conditionering niet meer voldoet en dat ze niet meer zo interessant zijn. Jongens konden zich vroeger nog potentiele aanvoerders, legerleiders, directeuren, echtgenoten voelen. Maar dit is tegenwoordig voor veel meisjes een zwaktebod. En dat kunnen meisjes zich ook permitteren, want jongens zijn voor al die dingen niet meer per se nodig.


Mannen ‘mogen’ nu helemaal zelf weten hoe ze verder gaan. Maar de helderheid en macht die veel vrouwen over hun eigen dagelijkse leven hebben, is voor veel mannen onbekend terrein. Niet omdat ze ergens door tegengehouden worden, maar omdat  het besef er vaak niet is. En dit kan geen vrouw voor hen oplossen.


Wij mannen zitten klem, met oprechte dank aan de vrouwenemancipatie. Dus heren: Werk aan de winkel! Op naar de integratie van ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ waarden in het mannenleven.


ps. Ik ben trouwens wel benieuwd wie van de mannen ziet dat hij hier is aanbeland. Of misschien zie je het bij je zoon?


Mauk Pieper is onder meer directeur van het Center for Integral World Wisdom. Hij is trainer, coach, therapeut, teacher, spreker en staat voor het verwerven van Evolutionair Leiderschap op basis van Integrale Principes en ‘Unique Self technology’. Zie ook www.mauk.nu.  Mauk is tevens auteur ben van een boek over Integraal Leiderschap en Integrale Spiritualiteit 'Humanity’s second Shock and your Unique Self’. 

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief