Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Gerard Karman kijkt terug op traject Pedagogisch Leiderschap

14 juni 2011

Gerard Karman kijkt terug op twee  jaar Pedagogisch Leiderschap, ondersteund door het traject dat hij volgde op het NIVOZ. ''Voor mij een openbaring, een bewustwording, herorientatie en verfrissing. De vraag 'waar gaat het nu eigenlijk allemaal om in het onderwijs en vooral ook  waar gaat het niet om!' is bij mij gaan leven in de dagelijkse praktijk.
Zijn bijdrage:

Bij de geboorte van onze zoon. Dertig jaar geleden.

“ Wat of hoe hij ook ooit worden zal,

                            NU is hij zo.

Jaag hem niet op,

                            Koester hem.

Nu is hij zo en NOOIT meer zo!”

Denkend aan en terugkijkend naar de leergang Pedagogisch Leiderschap van het NIVOZ speelt dit stukje tekst steeds door mijn kop. Waarom eigenlijk? Omdat er iets met mij en mijn omgeving in de afgelopen twee jaar  is gebeurd.  Ben ik dan anders gaan denken of dingen anders gaan zien? Welnee, maar mijn pure pedagogisch denken van bijna 40 jaar geleden is weer helemaal teruggekeerd. In 1971 begonnen als broekie en toen  in twee jaar tijd met een geweldig team een Jenaplanschool van de grond getild!  Maar de laatste tien/vijftien jaar was ik gevangen in management-denken, opbrengst-gericht werken, kind-achtervolgings-systemen, inspectie-eisen etc. En dan kom je twee jaar met een aantal mensen bij elkaar:  Nivoz-mensen, collega-directeuren, workshopleiders, Luc Stevens!  en heel langzamerhand, bijna  onmerkbaar kom je “back to the roots”. Daar waar het allemaal om gaat:  KINDEREN!!

Want zijn de kinderen niet degenen waarvoor ik bijna mijn hele werkzame leven wou gaan? Dat had ik mij toch voorgenomen?
“Out of the box-denken” met collega’ en begeleiders,  je organisatie even los laten en je weer bewust worden waarvoor je de dingen doet, of je de goede dingen wel doet en of je ze ook goed doet. En dan:  hoe breng ik dat PEDAGOGISCH DENKEN EN HANDELEN in mijn schoolorganisatie?

Het lukte mij,  vraag me niet hoe, maar het gebeurde. Na 1 jaar Pedagogisch Leiderschap van mij, besloten vier jongere collega’s uit mijn team de leergang “Pedagogische Tact” te gaan volgen. Ik heb ze nooit gepusht, maar blijkbaar is er iets gebeurd, waardoor ze dit op pakten. Heel enthousiast zijn ze en ik zie ze veranderen en wat ben ik ongelooflijk trots op ze!

Binnen de schoolorganisatie ontstond mede door deze 4 collega’s een 'anders denken' m.b.t. het invoeren van een continurooster. Van een “ noodzakelijk kwaad” gaan we naar een pedagogische situatie van Peter Petersen waarbij het overblijven een samenzijn wordt met de leerkracht van gesprek, spel en viering. Luc Stevens zei het zo treffend zei in een bijeenkomst met ons: “het overblijven in de huidige vorm  blijft een crime want de kinderen hebben geen RELATIE met steeds wisselende overblijfkrachten.”
Onze school wordt een brede pedagogische basisvoorziening voor 0 - 12- jarigen in de wijk. Een pedagogische doorgaande lijn, met een warme overdracht tussen school en voor- en naschoolse opvang.

Gerard Karman is directeur van de Geert Grooteschool in Zwolle. www.geertgroteschool.nl
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief