Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Echte vragen ontstaan pas als je weet, wat je niet weet'

25 maart 2015

Projectvragen maken dat de kinderen tot 'diep leren' komen en dat ze met 'hoge betrokkenheid' aan het werk zijn. Marcel van Herpen wordt gevraagd om bij twee jongens uit groep 7/8 mee te kijken. Hun leerkracht is vastgelopen, want de jongens weten al veel van hun onderwerp. Een column, over hoe 'leren in beweging' te zetten. 'Echte vragen ontstaan pas als je weet, wat je niet weet'.

H88-Citroen-DS-Ghostview-300x200De leerkracht van groep 7/8 zit met twee kinderen aan de instructietafel. Hij vraagt mij erbij te komen. Simon en Karim zijn projectvragen aan het bedenken. Zij willen een project doen over wagens en vrachtwagens. Opvallend is dat het tweetal daar al veel van weet. Dat blijkt vaker het geval te zijn. Lambert is “vastgelopen” met hen. Er komen geen echte vragen die onderzoek tot gevolg kunnen hebben.

Ik heb een gedeelte van het gesprek gehoord. Mijn eerste inschatting was: Mooie praatjes, maar wat klopt ervan? Ik vraag Simon en Karim, mij nog een keer te vertellen wat ze al weten van auto’s. Om beurten vertellen ze over kracht, zuigers, accelereren, stationair lopen enz. Ik ben in het voordeel. Ik weet namelijk niets van auto’s. Als de motorkap open gaat, open ik een Chinees boek.

Omdat ik het niet kan volgen, vraag ik het hen te tekenen. “Vertel me wat je tekent en hoe het werkt”, is mijn instructie verder. Simon begint. Hij tekent de zuigers in de motor. “Ken je die reclame van die kabouters die snel op en neer gaan en….”, vraagt hij mij ongelovig. Ik krijg een beeld van hoe het werkt. Daarna tekent hij een verbindingsas. Dan begint hij weer een “mooi praatje”.

Daar neem ik nu geen genoegen meer mee. Ik wil weten hoe het precies zit. Dat kunnen ze mij geen van beiden vertellen.

Karim zet er een vraagteken bij. Daarna beginnen ze vanuit de banden te tekenen en redeneren. Van de wielen naar de as is helder. Ook geven ze me nog aan dat de verbinding dan lijkt op die van horloges. Uiteraard veel groter. Maar hoe het precies zit en hoe de verbinding is naar de motor is onbekend.

Weer noteren ze een vraagteken. Simon en Karim kijken naar de tekening, dan naar elkaar. Er staan geen projectvragen op papier. Maar samen zijn ze al naar buiten. Daar staan bouwvakkers. Een motorkap wordt geopend. De tekening is praatpapier. Geen garagehouder of automonteur en toch antwoord op hun vragen. Snel en doelmatig.

Echte vragen ontstaan pas als je weet, wat je niet weet. Láten tekenen en láten vertellen vindt vaak die hiaten. Mooie praatjes vullen in ieder geval niet die gaatjes.

Marcel van Herpen
PS. Werken met projectvragen vormen binnen de EGO-scholen een wezenlijk onderdeel van het onderwijs.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief