Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Diagnose houdt het ADHD-kind op achterstand'

17 maart 2011

In het artikel 'De diagnose houdt kinderen op achterstand' ontrafelt Marcel van Herpen hoe onderwijs afgeleid wordt van psychiatrie en welke ontluisterende gevolgen dat voor kinderen heeft. Wanneer een kind, via onderzoek vastgesteld, b.v. ADHD heeft,  is er extra geld voor het kind beschikbaar. Onbedoeld is het voor het onderwijs financieel aantrekkelijk om kinderen met gedragsproblemen op te sporen en te laten testen.

Een andere urgentie is dat het kind via de diagnose wordt erkend in zijn probleem. Alle aandacht gaat daar naar toe. Maar het kan ook zijn dat het label dat op het  kind wordt geplakt een excuus is om daarin te berusten en geen verdere actie meer te ondernemen.

Het echte probleem is dat deze kinderen zijn ontkoppeld van zichzelf en/of van het systeem. Het probleem van het onderwijs is niet zozeer de kinderen met hun problemen, maar die ontkoppelingen. Ontkoppelingen tussen b.v. relatie en prestatie en de ontkoppeling tussen proces en product. In plaats dat kinderen kunnen laten zien wat ze kunnen en vooral wie ze zijn, krijgen ze alleen nog maar aandacht voor hun pathologie.

In het artikel  De diagnose houdt kinderen op achterstand ontrafelt Marcel van Herpen hoe onderwijs afgeleid wordt van psychiatrie en welke ontluisterende gevolgen dat voor kinderen heeft.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief