Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De stem van het kind tijdens een echtscheiding: 'Het meisje heeft er niet één, maar twee problemen bij'

9 oktober 2014

Wanneer twee mensen uit elkaar gaan, komen hun normen en waarden vaak uit elkaar te liggen (of deze waren misschien al verschillend?). Ze gaan elkaar bestoken met hun ideeën over de opvoeding. Ze vechten voor hun kind en denken allebei vaak te weten wat goed is. Het kind zit ertussen. Maar wat is er goed voor het kind? Jantien Mijwaart was zo'n kind en vertelt haar verhaal. 'Ze heeft alles gehoord en gevoeld, maar ze kan er niets mee.'


divorce


Een stiefmoeder van een meisje van 6 jaar zegt tegen de vader van het meisje dat er gaten zitten in haar ondergoed en is daar om haar redenen boos over. Het meisje hoort dit gesprek en zegt niets. Later laat de vader van dit meisje dit weten aan zijn ex-vrouw. De moeder van het meisje is boos en moppert later nog na over dat “die mensen zich er niet mee moet bemoeien”. Het meisje hoort dit en zegt niets.


Het meisje had zich niet eens gerealiseerd dat het kennelijk erg is wanneer ze gaten in haar ondergoed heeft, ze was hier gewoonweg niet mee bezig. Nu denkt ze: “o jee”.


De vraag is, wordt dit meisje hier nou echt beter van? Voelt zij zich beter? Is er een probleem opgelost waar zij mee zat? Nee. Ze heeft er een probleem bij, twee problemen! Ze komt erachter dat er iets mis is met haar ondergoed waarvoor ze zich nu bij gym voor kan gaan schamen. En, ze zit in een loyaliteitsconflict, want ze wil heel graag dat ouders en stiefouders haar lief vinden.


Zij heeft alles gehoord en gevoeld en kan er niets mee. Niemand vraagt haar iets. Heeft zij er wel een probleem mee? Met haar ondergoed? Eerst niet, nu wel.


Iedereen in dit verhaal handelt naar haar idee in het belang van het kind, maar het tegengestelde gebeurt!


Dit voorbeeld is echt gebeurd en niet in mijn praktijk. Nee, het gebeurde nu ongeveer 30 jaar geleden en ik ben dat meisje.


Jaren later, ben ik zelf moeder, en kan ik me de reacties van beide vrouwen goed voorstellen. Wat zou ik doen als ik een kind dat dicht bij me staat in oud ondergoed zie lopen?


Lees verder.


Jantien Mijwaart is beeldend therapeut en blogt over haar praktijk op haar site.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief