Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column 'Douchen met paraplu'

4 februari 2011

Marcel van Herpen levert een bijdrage aan de vooravond van de conferentie Duurzaam Leren ‘Elk kind is een belofte’ in Den Haag. Het verhaal ‘Douchen met paraplu’ is een voorproefje op zijn workshop.

Gymmen, opruimen en douchen. Er is een sfeer ontstaan die het 'vrij naakt bewegen' bij de jongens heeft belemmerd. Sommige kinderen geven aan dat ze niet willen. Er lopen sinds enige tijd ook jongens met hun hand voor hun piemel naar de doucheruimte. Terug in de klas vraag ik naar hun beleving. Al snel wordt gezegd dat douchen gevaarlijk is, levensgevaarlijk zelfs. Ik hoor de wetenschappelijke betogen aan, tot ze geen aanvullingen meer hebben. Als ik dan vraag waarom ze het écht niet willen, wordt het stil.

Dan zegt Frits: “Ik mag niet nat worden van mijn moeder.” Ik vertel hem dat hij van mij niet nat hoeft te worden. “Maar je hebt gezegd dat douchen hier op school verplicht is.” “Ja,” antwoord ik, “douchen is inderdaad verplicht, maar ik heb nooit gezegd dat je er nat van moet worden.”

“Dan weet ik iets,” zegt Frits en kan het bijna niet zeggen van het lachen. “Ik neem volgende keer een paraplu mee!” Hij was, de keer erna, niet de enige met een paraplu. Ik had shampoo meegenomen. Ze konden bijna niet wachten tot de gym voorbij was…

En wist je dat douchen leuk is en dat je er nat van wordt, ook met paraplu!

Er is nooit meer gezegd dat ze niet wilden douchen. Wel is nog regelmatig gevraagd hoe het toch kwam dat er kinderen zijn die geen paraplu bij zich hadden als ze gaan douchen.

Soms komt het erop aan. Eén moment. Een split second. Het moment waarop je verbindt of ontkoppelt. Het moment waarin je niet precies weet  wat de uitkomst zal zijn. Maar daarvoor heb je een rugzak nodig die gevuld is met kennis, ervaringen, vertrouwen, humor, etc. Om met volledige aandacht, helemaal aanwezig in de situatie, iets los te laten om iets anders te laten gebeuren. Pedagogische Tact geeft glans aan relaties en onderwijs.

Marcel van Herpen
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief