Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Berthold Gunster op Onderwijsavond Heerenveen: ‘Stop met opvoeden, begin met erkennen!’

30 september 2016

Berthold Gunster, vooral bekend door zijn Omdenken, zorgde op donderdagavond 29 september voor een uitverkocht huis in Heerenveen. Zijn belangrijkste boodschap: stop met opvoeden, begin met erkennen. Maar hoe doe je dat dan? Geluksvogel Natasja de Kroon was erbij en schreef een eerste impressie van de avond.

omdenken 2Donderdagavond stond Berthold Gunster met zijn Omdenkshow in het Posthuistheater in Heerenveen. De bedoeling was dat dit de eerste van drie onderwijsavonden zou worden. Wat we niet hadden voorzien was dat deze avond binnen een week zou zijn uitverkocht. Dus zat ik gisteren in een bomvol Posthuistheater om zijn verhaal te horen. Een impressie.

Stop met opvoeden!
Wij hebben de neiging om kinderen dingen te laten doen die ze niet willen omdat we denken dat we ze daarmee helpen in de toekomst. “Ooit zul je me dankbaar zijn” is een veelgehoorde kreet onder opvoeders. Maar is dat wel zo? Zijn we niet te veel bezig met later en te weinig met de zorg in het hier en nu? Opvoeden moet liefdevol zijn, ook voor jezelf. Zorg voor jezelf door je kinderen te vertellen dat je last hebt van hun gedrag En, gelukkig hoef je ook niet altijd consequent te zijn. Of op een lijn te zitten. Immers, als je je kinderen iets wilt leren, leer ze dan rekening houden met de verschillen tussen mensen. Je aanpak mag veranderen, van moment tot moment. Omdat opvoeden gaat over liefde, in het hier en nu.

De opvoeder als sjerpa
Als opvoeders zijn we geneigd om te denken dat we als gids moeten optreden. Gunster introduceert het beeld van de sjerpa. Als opvoeder draag je de last. Waar nodig waarschuw en bescherm je. Maar je bepaalt niet de weg of de bestemming. Laat los hoe het zou moeten zijn, maar kijk naar hoe het is. Van daaruit kun je naar hoe het zou kunnen zijn.

Wat is het probleem?
Wij ergeren ons bij kinderen het meest aan het gedrag wat we onszelf niet gunnen”
Om problemen te kunnen herkennen moeten we feiten kunnen waarnemen. Vaak leiden onze pogingen om problemen op te lossen tot verergering van het probleem. De ouder die elke dag zijn treuzelende kind opjaagt ziet meestal geen vooruitgang. Pas op het moment dat hij meebeweegt en zelf ook gaat treuzelen komt er ruimte. Ruimte voor het kind om te vertellen waarom hij treuzelt. Waardoor het eigenlijke, onderliggende probleem zichtbaar wordt, bijvoorbeeld dat het kind er tegenop ziet om naar school te gaan.

Problemen waar je geen invloed op hebt moet je loslaten
“Mensen struikelen niet over bergen maar over molshopen”
Voor veel problemen in de opvoeding is er geen oplossing. De druk die we onszelf opleggen om deze problemen op te lossen wordt vaak een groter probleem dan het probleem zelf. En daarom is het van belang om het gedrag van onze kinderen in perspectief te zien. En om het soms ook te kunnen  (h)erkennen als een fase. Om waar mogelijk los te laten. Zodat je energie overhoudt om je bezig te houden met dat wat er echt toe doet: Pick your battles! Vaak is het probleem ook niet meer dan een tegengestelde verwachting. Dat er iets niet is wat je wel had verwacht. Of iets wel wat je niet had verwacht.

Is het de bedoeling?
Problemen in opvoeding ontstaan vaak als verlangens niet worden ingevuld. Ieder mens heeft de behoefte om erkend te worden. Om iets te kunnen (competentie) en om zeggenschap te hebben over zichzelf (autonomie). Ieder mens wil gezien worden. Er mogen zijn. Het tegenovergestelde van erkenning is afwijzing. Gek genoeg hebben we geleerd om afwijzing te gebruiken als opvoedingsinstrument. In onze taal (‘Nu even niet, ik kom straks bij je’) en door te straffen (met een naugthy chair, een nadenkhoekje..).  En dat terwijl afwijzing het ergste is wat je een ander aan kunt doen.

Maar hoe erken je?
Erkenning is eigenlijk vooral blij zijn dat je kind er is. Hem te laten weten dat hij goed is zoals hij is. En er voor hem zijn. Luisteren naar zijn verlangens en hier ruimte voor bieden. Niet leiden maar begeleiden. Stop met opvoeden, begin met erkennen, vanuit liefde voor je kind. Want onze kinderen zijn er niet voor ons, wij zijn er voor onze kinderen!

En dan is het voorbij. Heerenveen staat als een man op voor een daverend applaus. Na afloop vliegen de Omdenk boeken als broodjes over de toonbank. En ik ben blij met het grote publiek dat door deze boodschap wordt bereikt. En hoopvol. Dat heel veel kinderen hier de vruchten van gaan plukken. In mijn trainingen wordt vaak geroepen dat het net Omdenken is wat ik doe. Na vanavond snap ik wat ze bedoelen. In elk gesprek vraag ik door. Om te achterhalen wat het probleem is. En van wie het probleem is. Pick your battles komt minstens een keer per dag voorbij. Liefdevol begrenzen. Kijken naar wie het kind is en wat hij kan en niet naar wie hij volgens ons zou moeten zijn. Eens te meer ben ik bevestigd in mijn overtuiging dat opvoeden moet gaan over liefde. Over erkenning. Over ervaren dat je gezien wordt. Dat je er mag zijn. Over een paar weken, op 7 november, ben ik zelf aan de beurt en sta ik samen met Geluksvogels in het Posthuistheater. Dan staan we opnieuw stil bij erkennen. Hoe je dat doet. En hoe je er achter komt wat je moet erkennen. Ik heb er nu al zin in! Kom jij ook?

Natasja de Kroon studeerde in 1995 af als orthopedagoog. In 2005 richtte Natasja haar eigen kindercentrum op, de Buitenkans in Heerenveen. In haar huidige werk als Happy Coach en Geluksvogel combineert Natasja haar liefde voor kinderen met haar passie voor onderwijs. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief