Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

15 maart Extern

AVS-congres in Nieuwegein: 'Leiderschap in 4D, dat is de toekomst'

Leiderschap in 4D, dat is de toekomst én het thema van het jaarlijkse AVS-congres 2019 voor schoolleiders - op 15 maart 2019 in het NBC te Nieuwegein. Sprekers als Maarten Lamers (Universiteit Leiden), de Amerikaanse onderwijsvernieuwer Zachary Walker en gamification-specialist Antoon Sturkeboom van ontwerpbureau Liftov maken hun opwachting. Het is de 25ste keer dat het AVS-congres plaats gaat vinden. Lees verder.

Als schoolleider ben je de spin in het web. Je vervult een sleutelpositie tussen de werkvloer en het bestuur, tussen uitvoering en beleid, tussen binnen- en buitenwereld. Je richt je voelsprieten op je team, leerlingen, ouders, organisatie en maatschappij. Daarvoor is (4D-)leiderschap essentieel. Leiderschap in 4D, dat is de toekomst!

Leidinggeven in een dynamische omgeving, dat is de kern van het huidige leiderschap. Een visie hebben, samen vormgeven aan een school-/leergemeenschap, opbouwen en in stand houden van netwerken en continu veranderen en aanpassen. Dat zijn de kenmerken van 4D-leiders. Ben jij ook klaar voor het 4D-leiderschap?

De (plenaire) sessie en workshops zijn onderverdeeld in de 4D-thema’s: duidelijk, dichtbij, delend en dynamisch leiderschap. Elk thema beschikt over een grotere plenaire sessie (met toonaangevende sprekers als Jeroen Driessen, Arnold Jonk, Antoon Sturkenboom en Zachary Walker), met daarnaast workshops en sessies.

Bekijk hier de dagindeling.

Over het thema: 4D-leiderschap

Duidelijk leiderschap is te vinden in een visie en een heldere koers op weg naar de toekomst. Onderweg in het hier en nu bevat Dichtbij leiderschap samen werken, leren en leven in een leergemeenschap waar leiders nauw betrokken zijn bij de mensen en hun werkzaamheden. In een netwerk dat aanzet tot samenwerking, creatie en innovatie is sprake van Delend leiderschap. De basis van Dynamisch leiderschap is lerend leiderschap. Er is continue verandering en aanpassing nodig in een steeds veranderende setting.

Over de hoofdsprekers:

Maarten Lamers, assistent professor van de Universiteit Leiden, is de openingsspreker van het AVS-congres. Hij houdt een pleidooi over wat robots ons kunnen leren. Daarbij gaat hij in op de mogelijkheden van de robot, zonder de techniek centraal te stellen. Robots kunnen ook emotioneel, creatief, nieuwsgierig, onhandig en zelfs religieus zijn: eigenschappen die ons menselijk maken. Zo leren we meer over wat ons mens maakt.
 
De Amerikaan Zachary Walker hield op de ESHA-conferentie in Maastricht (2016) al een boeiend betoog over de inzet van (mobiele) technologie in het onderwijs. Ook was hij te gast op het AVS-congres in 2017. Walker is academicus, onderwijsvernieuwer, auteur (‘Teaching the Last Backpack Generation’) en faculteitslid van de National Institute of Education (NIE) in Singapore.

Het onderwerp waar Antoon Sturkenboom, mede-eigenaar van ontwerpbureau Liftov, over spreekt is ‘met gamification naar gedragsverandering’. Hij licht de behavioural design-aanpak van Liftov toe: inspirerende cases waarin gamification toegepast wordt voor het stimuleren van samenwerking en feedback.

Programma
De (plenaire) sessie en workshops zijn onderverdeeld in de 4D-thema’s: duidelijk, dichtbij, delend en dynamisch leiderschap. Elk thema beschikt over een grotere plenaire sessie (met toonaangevende sprekers als Jeroen Driessen, Arnold Jonk, Antoon Sturkenboom en Zachary Walker), met daarnaast workshops en sessies.
 

Locatie
NBC Congrescentrum,
Adres: Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein. Telefoon: 030-6026900. Routebeschrijving: www.nbccongrescentrum.nl/bezoekers-informatie.

Website van AVS-congres:  https://www.avs.nl/congres2019

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de AVS, telefoon 030-2361010 of mail [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief