Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Aanraken is een levensbehoefte, maar kan het nog?

29 december 2015

Mag je een kleuter nog op schoot nemen? Hoe haal je vechtende kinderen uit elkaar? Mag je een verdrietige puber een troostende arm bieden? De troostende arm, de verjaardagskus, het schouderklopje, de high-five. EenVandaag maakte een reportage en liet Simone Mark aan het woord, auteur van Pedagogisch Contact: verbondenheid door aanraking. 'De affectieve aanraking leidt tot verbondenheid met jezelf, de ander en de wereld om je heen. Het is een existentiële ontmoeting.'

IMG_6944Fysiek contact in de professionele, pedagogische relatie is een verkrampt thema. De moraal van de afgelopen decennia, maar ook excessen zoals die uit 2010 met zwemleraar Benno L. en pedagogisch medewerker Robert M., hebben ertoe geleid dat het aanraken van kinderen en jongeren in een professionele context in een taboesfeer terecht zijn gekomen. Overheden en instellingen hebben uit angst voor incidenten en excessen gekozen voor een instrumentele aanpak met als doel fysiek contact met kinderen te beperken of zelfs te verbieden. Deze protocollering ontkent echter het existentiële niveau van de pedagogische relatie, waarin opvoeder en kind elkaar ontmoeten 'van mens tot mens'.

Op dinsdag 22 december zond EenVandaag een item uit over aanraken in het onderwijs. Kijk hier. Naast Simone Mark komen ook Jeffrey Swerissen en Robert Mienstra aan het woord, twee docenten die onder meer het open traject Pedagogische tact hebben gevolgd.

In de documentaire wordt een verhaal verteld over een pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf die gestopt is. Hij werd niet vertrouwd door ouders. Ze brachten gewoon hun kinderen niet meer als hij er was. Vanuit ouders wellicht een te begrijpen reactie. In het nieuws zijn de laatste tijd diverse zaken gemeld over mannen die inderdaad hun handen niet thuis konden houden. En toch, wat leer je deze kinderen: dat alle mannen uit zijn op ongewenst contact?

Cover VZ Simone MarkPedagoog Simone Mark schreef het boek Pedagogisch Contact; verbondenheid door aanraking. Ze definieert het fenomeen als een goede aanraking, op het juiste moment, óók in de beleving van het kind. Mark: 'Aanraken is een levensbehoefte en omdat de "affectieve aanraking" tot verbondenheid leidt met jezelf, de ander en de wereld om je heen, is het een existentiële ontmoeting. Het bevestigt of ontkent je "zijn". Pedagogisch handelen mag dus nooit verworden tot een instrumentele aanpak.'

Het boek geeft inzichten en handvatten; het legitimeert gepast en gewenst fysiek contact. Het is een must voor leraren, sportcoaches, trainers, zwemleraren en begeleiders van kinderen in buitenschoolse activiteiten.

Voor meer info zie: www.pedagogischcontact.nl
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief