Impact

Vanaf 2008 hebben meer dan tweeduizend leraren deelgenomen aan trajecten Pedagogische Tact en Leiderschap. Een groot aantal deed dat met hun school of schoolteam, incompany.

We hebben de scholen (PO, VO, HBO, MBO, Universitair of anders) gebundeld op een landkaart. Achter het vlaggetje vindt u een aantal gegevens.

Rood = VO
Groen = PO
Geel = HBO
Blauw = MBO
Grijs = Overig

Van een aantal deelnemers hebben we reacties verzameld. Wat heeft het hen als leraar gebracht? Maar vooral wat deed hun tact met de kinderen in de klas, met de dagelijkse onderwijspraktijk?

En een groot aantal heeft blogs vanuit zijn/haar praktijk geschreven die we op hetkind (platform) hebben gepubliceerd.

Meer testimonials

… ik luister nu zonder oordeel en hoor echt wat kinderen zeggen.

… ik heb opnieuw ontdekt wat ik belangrijk vind in de benadering naar kinderen en kan het nu ook uitleggen aan die kinderen, aan mezelf, maar ook naar anderen.

… alsof ik na al die jaren heb ontdekt wat kinderen van me nodig hebben.

… ik ben dichter bij mezelf gekomen en veel dichter bij de kinderen. Die verbondenheid kan niet meer verbroken worden.

… ik had de theorie nodig om de praktijk te kunnen verantwoorden.

… het vertrouwen dat ik nu in kinderen heb en ook kan laten merken, geeft een bijzondere verbondenheid. Het geeft me rust. Ik doe vaker een stapje terug en zie dat kinderen tot veel meer in staat zijn dan ik durfde te geloven.

… wat had ik veel oordelen en meningen die me niet verder hielpen. Dat is gelukkig een stuk minder.

… ik ben bewuster van het waarom van mijn handelen. Waar het eerder bleef bij een goed gevoel heb ik nu, meer dan voorheen, de taal gevonden om het uit te leggen.

… ik heb mijn collega’s en de ouders al zo veel leuke verhalen verteld!

… het klonk zo eenvoudig ‘vertrouwen geven’, maar ik ken mezelf en de kinderen niet meer terug.

… laat de inspecteur maar komen!

Documentaire ‘De les van de leraar’

Neomi Lotte werd met de camera gevolgd voor een NTR-documentarie ‘De les van de leraar’, die in 2012 is uitgezonden. Neomi is docente Nederlands en taalcoördinator op Melanchthon Prinses Irene, een vmbo-school in Rotterdam. Ze was in 2013 een van de deelnemers aan een traject Pedagogische tact.

Pedagogische Tact, Neomi Lotte, docente op vmbo from HETKIND.ORG on Vimeo.

De lijst van scholen en organisaties die deelnemen aan trajecten Pedagogische tact en/of leiderschap, dan wel waar NIVOZ heeft geparticipeerd in studiedagen, lezingen en workshopdagen, dan wel coaching verzorgt.