Rob Martens

wetenschappelijk directeur

Er zijn natuurlijk wetenschappers, schrijvers en filmers die mij inspireren. Ik denk aan Luc Stevens, mijn voorganger bij NIVOZ, de dappere onderwijshervormer Francisco Ferrer. Maar ook aan filmmaker Bruno Dumont of schrijver Michel Houellebecq. Het zijn allemaal mensen die intuïtief zijn, een controversieel standpunt durven in te nemen en indien nodig hard drukken waar het pijn doet. Maar wie zette me echt op een spoor, al op jongere leeftijd? Die vraag is lastiger te beantwoorden.

Misschien was het dan toch al lang overleden Duitse natuurfilmer Heinz Sielmann die – als een leraar op grote afstand, – dat belangrijk zaadje plantte. Als klein menneke verslond ik zijn avontuurlijke natuurdocumentaires, destijds te zien op de Duitse televisie. Als bioloog en zoöloog liet Sielmann zien hoe diersoorten zich handhaven en ontwikkelen in hun omgeving, met steeds weer een verbazingwekkend aanpassingsvermogen.
Eigenlijk is het maar een kleine denkstap om die lijn van denken door te trekken naar de menssoort, met haar eigen unieke gaven en vooral individuele kenmerken. Misschien is het precies dat wat zijn goede vriend Joseph Beuys deed, de provocatieve activistische kunstenaar, die ‘in ieder mens een kunstenaar zag’. Sielmann werkte ook enige tijd voor de BBC na de Tweede Wereldoorlog, waar David Attenborough  begon in de jaren vijftig. Zonder twijfel inspireerde hij Attenborough als de natuurfilmer die iedereen nu kent.

Sielmann en Attenborough verbinden wetenschap, onderwijs en ‘vermaak’ met elkaar. Als vanzelfsprekend. Er zit vitaliteit, vakmanschap, vrijheid, nieuwsgierigheid, toegankelijkheid en optimisme in hun werk, met een diepe bewondering voor de natuur en voor het geniale inzicht dat Charles Darwin ontwikkelde. Biologische wetenschap is niet saai, moeilijk en stoffig maar inspirerend. Het leidt er onvermijdelijk toe dat je ook gaat nadenken over mensen.

Vanaf 1 januari 2018 vervult  prof. dr. Rob Martens (53) de rol van wetenschappelijk directeur bij stichting NIVOZ. Hij is tevens hoogleraar en programmaleider bij het Welten-instituut van de Open Universiteit dat als doel heeft om onderwijsonderzoek te doen. Martens’ specialismen zijn onderwijsvernieuwing, motivatieprocessen en docentprofessionalisering. Hij is ooit begonnen als onderwijspsycholoog aan de Radboud Universiteit en is ook werkzaam geweest bij de Universiteit Leiden. Vanaf 2008 is hij verbonden aan de Open Universiteit in diverse functies. Hij zal formeel twee dagen per week aan NIVOZ verbonden zijn.

Contact

Email: r.martens@nivoz.nl

Zijn LinkedIn-profiel vindt u hier