Anouk van Croesdijk

trainee Eerst de Klas

Mijn naam is Anouk van Croesdijk, ik ben werkzaam als docent Frans op het Corlaer College. Dankzij het Eerst De Klas-programma mag ik het werk als docent combineren met een stage bij stichting NIVOZ.

In het onderwijs is iedere dag, zelfs iedere les, onvoorspelbaar en verrassend. Natuurlijk probeer je als docent zo goed mogelijk voor te bereiden en de leerdoelen helder te hebben. Maar als het erop aankomt heb je te maken met allerlei omgevingsfactoren die de dag beïnvloeden. Een wesp die de klas binnen vliegt, apparatuur die niet werkt, leerlingen die problemen hebben, het zijn maar enkele voorbeelden van deze factoren.

Het is niet mijn doel om, ‘volgens het boekje’, te streven naar lessen die van A tot Z zijn voorbereid en uitgedacht, waarin controle en voorspelbaarheid voorop staan. Nee, ik denk dat het mijn opdracht is om de leerlingen juist te leren omgaan met de onvoorspelbaarheid die iedereen tegenkomt in het dagelijks leven. Daarom doe ik mijn best om mijn leerlingen eerlijk en open te benaderen, om ruimte te maken voor emoties en discussies en om bovenal de leerlingen te laten inzien dat ieder mens eigen kwaliteiten heeft en uitdagingen tegenkomt. Dat ieder mens een eigen rol mag spelen in het geheel. Het betekent dat ik kwetsbaarheid bespreekbaar wil maken en dat ik de leerlingen wil helpen om eerlijk en positief in het leven te staan.

Bij stichting NIVOZ krijg ik de kans om mee te denken over de pedagogiek binnen het onderwijs. Dankzij een combinatie van theoretische verdieping, praktische workshops en de praktijk als docent, leer ik om los te komen van leerdoelen en resultaten, om na te denken over de sociale impact die ik kan hebben als docent. Het vinden van een balans, mooier nog: een synergie, tussen resultaat en sociale context, is voor mij het doel van deze periode. Ik hoop op die manier in mijn eigen lespraktijk een verschil te kunnen maken en om anderen te stimuleren hetzelfde te doen.

Email: a.vancroesdijk@nivoz.nl