30 mei 2018 in Rotterdam: Film ‘Iedereen is leraar’ en bezoek aan De Kleine Wereld

Op woensdag 30 mei is er een NIVOZ-masterclass in Rotterdam, waar de film ‘Iedereen is leraar’ van docent Maarten Stuifbergen wordt vertoond. De vertoning vindt plaats op basisschool De Kleine Wereld, vanaf 15.30 uur. Na de film zal er een dialoog plaatsvinden over de thema’s die zijn aangeraakt en is er een rondleiding door deze bijzondere Rotterdamse school. ‘Toekomstig onderwijs in tijden van crisis. Wat is plek van de leraar?’ Alle onderwijsbegeleiders en betrokkenen  zijn welkom.

Inschrijven

Deze Masterclass zal plaatsvinden tussen 15.30 uur en 20.00 uur. De kosten bedragen 50 euro. U kunt zich inschrijven via deze link. Deze Masterclass valt onder de verkenning van het begrip volwassenheid, het NIVOZ-jaarthema dat we in de maand april benaderen vanuit het perspectief van het curriculum. Ook de Onderwijsavond van Arjen Wals (op 12 april) valt onder dat deelthema.

De eigen lespraktijk stelt leraren voortdurend voor vragen. Van hen wordt dagelijks gevraagd beslissingen te nemen, die alleen zij kunnen nemen, op dat moment. Op veel van die vragen bestaat geen sluitend, definitief antwoord. Naast de hectiek van de dag spelen voor leraren de ‘grotere vragen’, zoals ‘waartoe onderwijzen we?’ ook een steeds belangrijkere rol. Telkens opnieuw worden immers overwegingen, belangen en oogmerken daartoe geherformuleerd. Leraren en schoolleiders voelen de urgentie om met elkaar in gesprek te gaan en zoeken elkaar graag op om afwegingen en vragen uit te wisselen én om houvast en inspiratie te vinden.

In deze masterclass ligt het accent op wie je bent als leraar en hoe je in deze veranderende (onderwijs) wereld niet alleen staande houdt, maar ook en vooral een moreel kompas kunt zijn. Je bent welkom in basisschool de Kleine Wereld, waar de film – Iedereen is leraar – zal worden getoond. Na afloop wordt het gesprek gevoerd mét Maarten Stuifbergen, maker van deze film, lid van het MT Montessorischool in Leidschenveen én lerarenopleider. Hij staat klaar om vragen uit de zaal te beantwoorden.

De locatie voor deze masterclass is niet voor niets gekozen. Basisschool de Kleine Wereld heeft de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. De leraren zijn op zoek gegaan naar een antwoord op hoe het anders kan en anders moet. Ze maken jou graag deelgenoot van hun proces en hoe zij hun verantwoordelijkheid voor hun leerlingen hebben vormgegeven.

Programma

15.00 uur: inloop
15.30 uur: vertoning van de film – Iedereen is leraar-
16.30 uur: vragenronde en gesprek met Maarten Stuifbergen
17.00 uur: lichte maaltijd
17.45 uur: het verhaal over basisschool de Kleine Wereld door directeur Saskia de Bruijne
18.30 uur: rondleiding door de school
19.15 uur: tijd voor gesprek en vragen
19.30 terug naar huis

In de film Iedereen is leraar gaat lerarenopleider en oud-basisschoolleraar Maarten Stuifbergen op zoek naar de kracht van de leraar. Wat is dat en hoe kan die het beste worden ingezet ten behoeve van de kansen van kinderen? Welke impact heb je als leraar?

Maarten Stuifbergen is meer dan 10 jaar werkzaam geweest als leraar in het primair onderwijs en leidt nu toekomstige leraren op aan de faculteit educatie van de Hogeschool Leiden. Hij houdt zich bezig met allerlei vormen van onderwijsvernieuwing en is in het bijzonder geïnteresseerd in thema’s als beroepseer en professionele identiteit van de leraar. Stephan de Haas – met wie hij de film maakte – is  fotograaf en filmmaker.

In de film Iedereen is leraar – die op 5 oktober tijdens de Nationale Onderwijsweek in premiére ging – wordt een groot aantal onderwijsbetrokkenen aan het woord gelaten, zaols docente Neomi Lotte, Peter Heerschop, Gert Biesta, Aleid Truyens en meester Bart.

Adres:
De Kleine Wereld
Taborstraat 40-42,
3061 EW Rotterdam

Contact over inhoud Masterclass: Rikie van Blijswijk (NIVOZ) –> r.vanblijswijk@hetkind.org

Trailer:

Alle NIVOZ-masterclasses in schooljaar 2017-2018