Agenda

Gratis proeven aan pedagogische tact en NIVOZ: schrijf je in!

za 26 mei 2018

Stichting NIVOZ is de plek waar expertise ligt over het pedagogisch handelen van leraren en schoolleiders. Dit lopende schooljaar was er vier keer gelegenheid om twee uur te proeven aan onze trajecten: pedagogische tact…

Lees meer

Stichting NIVOZ is de plek waar expertise ligt over het pedagogisch handelen van leraren en schoolleiders. Dit lopende schooljaar was er vier keer gelegenheid om twee uur te proeven aan onze trajecten: pedagogische tact en leiderschap. Op zaterdagochtend 26 mei (aanvang 10.00 uur) is de laatste kans.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de proeverij, wel vragen we je tevoren in te schrijven i.v.m. voorzieningen. Het is bedoeld voor leraren, schoolleiders en bestuurders, voor PO, VO, mbo en hbo.

Onderdelen van de proeverij zijn:

  • Docenten geven uitleg over trajecten en missie/visie van stichting NIVOZ.
  • Deelnemers vertellen over hun ontwikkeling, over hun praktijk.
  • Je doet een ervaring op uit de trajecten.
  • Er is tijd/ruimte voor vragen.

Laatste proeverij:

  • zaterdag 26 mei – 10.00 uur

Tijd: 19.30 tot +/- 21.30 uur
Locatie De Horst 1, Driebergen, gebouw Vossesteyn.

Lees meer
Masterclass in Rotterdam: ‘Iedereen is leraar. Ofwel toekomstig onderwijs in tijden van crisis’

wo 30 mei 2018

Op woensdag 30 mei is er een NIVOZ-masterclass in Rotterdam, waar de film ‘Iedereen is leraar’ van docent Maarten Stuifbergen wordt vertoond. De vertoning vindt plaats op basisschool De Kleine Wereld, vanaf…

Lees meer

Op woensdag 30 mei is er een NIVOZ-masterclass in Rotterdam, waar de film ‘Iedereen is leraar’ van docent Maarten Stuifbergen wordt vertoond. De vertoning vindt plaats op basisschool De Kleine Wereld, vanaf 15.30 uur. Na de film zal er een dialoog plaatsvinden over de thema’s die zijn aangeraakt en is er een rondleiding door deze bijzondere Rotterdamse school. ‘Toekomstig onderwijs in tijden van crisis. Wat is plek van de leraar?’ Alle onderwijsbegeleiders en betrokkenen  zijn welkom.

Inschrijven

Deze Masterclass zal plaatsvinden tussen 15.30 uur en 20.00 uur. De kosten bedragen 50 euro. U kunt zich inschrijven via deze link. Deze Masterclass valt onder de verkenning van het begrip volwassenheid, het NIVOZ-jaarthema dat we in de maand april benaderen vanuit het perspectief van het curriculum. Ook de Onderwijsavond van Arjen Wals (op 12 april) valt onder dat deelthema.

De eigen lespraktijk stelt leraren voortdurend voor vragen. Van hen wordt dagelijks gevraagd beslissingen te nemen, die alleen zij kunnen nemen, op dat moment. Op veel van die vragen bestaat geen sluitend, definitief antwoord. Naast de hectiek van de dag spelen voor leraren de ‘grotere vragen’, zoals ‘waartoe onderwijzen we?’ ook een steeds belangrijkere rol. Telkens opnieuw worden immers overwegingen, belangen en oogmerken daartoe geherformuleerd. Leraren en schoolleiders voelen de urgentie om met elkaar in gesprek te gaan en zoeken elkaar graag op om afwegingen en vragen uit te wisselen én om houvast en inspiratie te vinden.

In deze masterclass ligt het accent op wie je bent als leraar en hoe je in deze veranderende (onderwijs) wereld niet alleen staande houdt, maar ook en vooral een moreel kompas kunt zijn. Je bent welkom in basisschool de Kleine Wereld, waar de film – Iedereen is leraar – zal worden getoond. Na afloop wordt het gesprek gevoerd mét Maarten Stuifbergen, maker van deze film, lid van het MT Montessorischool in Leidschenveen én lerarenopleider. Hij staat klaar om vragen uit de zaal te beantwoorden.

De locatie voor deze masterclass is niet voor niets gekozen. Basisschool de Kleine Wereld heeft de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. De leraren zijn op zoek gegaan naar een antwoord op hoe het anders kan en anders moet. Ze maken jou graag deelgenoot van hun proces en hoe zij hun verantwoordelijkheid voor hun leerlingen hebben vormgegeven.

Programma

15.00 uur: inloop
15.30 uur: vertoning van de film – Iedereen is leraar-
16.30 uur: vragenronde en gesprek met Maarten Stuifbergen
17.00 uur: lichte maaltijd
17.45 uur: het verhaal over basisschool de Kleine Wereld door directeur Saskia de Bruijne
18.30 uur: rondleiding door de school
19.15 uur: tijd voor gesprek en vragen
19.30 terug naar huis

In de film Iedereen is leraar gaat lerarenopleider en oud-basisschoolleraar Maarten Stuifbergen op zoek naar de kracht van de leraar. Wat is dat en hoe kan die het beste worden ingezet ten behoeve van de kansen van kinderen? Welke impact heb je als leraar?

Maarten Stuifbergen is meer dan 10 jaar werkzaam geweest als leraar in het primair onderwijs en leidt nu toekomstige leraren op aan de faculteit educatie van de Hogeschool Leiden. Hij houdt zich bezig met allerlei vormen van onderwijsvernieuwing en is in het bijzonder geïnteresseerd in thema’s als beroepseer en professionele identiteit van de leraar. Stephan de Haas – met wie hij de film maakte – is  fotograaf en filmmaker.

In de film Iedereen is leraar – die op 5 oktober tijdens de Nationale Onderwijsweek in premiére ging – wordt een groot aantal onderwijsbetrokkenen aan het woord gelaten, zaols docente Neomi Lotte, Peter Heerschop, Gert Biesta, Aleid Truyens en meester Bart.

Adres:
De Kleine Wereld
Taborstraat 40-42,
3061 EW Rotterdam

Contact over inhoud Masterclass: Rikie van Blijswijk (NIVOZ) –> r.vanblijswijk@hetkind.org

Trailer:

Alle NIVOZ-masterclasses in schooljaar 2017-2018

 

Lees meer
Onderwijsavond Gert Biesta en Luc Stevens (Uitverkocht): ‘Volwassenheid gewogen: Onderwijs op menselijke maat.’

wo 06 jun 2018

Gert Biesta en Luc Stevens sluiten op woensdag 6 juni 2018 het jaarprogramma af van de serie Onderwijsavonden in Driebergen. De titel van de lezing luidt: Volwassenheid gewogen: Onderwijs op menselijke maat….

Lees meer

Gert Biesta en Luc Stevens sluiten op woensdag 6 juni 2018 het jaarprogramma af van de serie Onderwijsavonden in Driebergen. De titel van de lezing luidt: Volwassenheid gewogen: Onderwijs op menselijke maat.

De avond is met 275 bezoekers uitverkocht, maar zal door de grote belangstelling ook via een live-streaming te volgen zijn. De link ervan is twee weken tevoren bekend. Alle Onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk.

Op deze laatste avond worden de verschillende perspectieven uit de voorgaande zes Onderwijsavonden bij elkaar gebracht. Deze sessie zou uitzicht moeten kunnen geven door oriëntaties aan te bieden in de zin van een kader voor het gesprek over ‘de pedagogische opdracht’.

De reeks Onderwijsavonden in Driebergen staan in het teken van het begrip volwassenheid, ons jaarthema. Een verkenning van dat begrip biedt een mogelijke ingang om jouw pedagogische opdracht handen en voeten te geven en verder in praktijksituaties te concretiseren. Eerder leverden Désanne van Brederode (6 september), Iliass El Hadioui (5 oktober), Hans Boutellier (15 november) en Joep Dohmen (11 januari), Jan Derksen  (7 maart) en Arjen Wals (12 april) hun bijdrage hieraan.

In de voorbije schooljaren heeft stichting NIVOZ een groot aantal gerenommeerde sprekers ontvangen: hoogleraren, onderzoekers en praktijkmensen met recht van spreken, een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en/of soms internationale allure. De serie Onderwijsavonden in Driebergen heeft daardoor een reputatie opgebouwd. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden eerder hun weg naar theater Maitland op landgoed De Horst.

Meer over Gert Biesta
NIVOZ-leerstoelhouder ‘Pedagogische dimensies’ aan de Universiteit van Humanistiek, tevens hoogleraar Educatie aan de Brunel Universiteit London. Biesta (1957) is sinds 2015 geassocieerd lid van de Onderwijsraad in Nederland.

Meer over Luc Stevens
Luc Stevens (1941) is founding father van stichting NIVOZ en emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht.


Kaarten en passe-partouts voor nieuwe schooljaar 2018-2019

U kunt vanaf 10 mei a.s. kaarten bestellen of een passe-partoutkaart aanschaffen voor vijf Onderwijsavonden in het nieuwe schooljaar.  Een Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is 32,50 euro. Voor een passe-partoutkaart betaalt u 125 euro.

Maar wie voor 1 juli 2018 een passe-partoutkaart koopt, als EARLY BIRD, betaalt slechts 100 euro.

Alle Onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Wie tenminste vijf Onderwijsavonden aanwezig is – krijgt een aantekening van 10 register-uren in het lerarenregister.

Wilt u met een schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of info@nivoz.nl

 

Lees meer